Ирина Сардарева Къща на Шапките    

Традицията на уникалните дизайнерски шапки   
Ирина Сардарева
ЗА ИРИНА САРДАРЕВА

Ирина Сардарева Биографията на Ирина Сардарева е доста необичайна за човек, който се занимава с мода. Тя е родена на 2 август 1955 в Киев, Украйна, където завършва микробиология в Киевският държавен университет. По време на следването си се запознава с бъгарина Петър Сардарев, за когото се омъжва и от 1978 заживява в България. Тук тя не може да намери работа по специалността и работи като учителка по химия 12 години.

През 1992 г. заедно със съпруга си създава семейна модна къща “ПИГАС”, което е абривиатура на имената на членовете на семейството - Петър, Ирина, Георги и Алескандър Сардареви. Основната дейност на фирмата е производство и продажба на дамски шапки, тъй като шапките винаги са били нейно хоби.

Първите модели шапки на Ирина Сардарева неизменно участват като допълнение към колекциите на най-известните български дизайнери. От 1994 г. тя започва да прави самостоятелни ревюта, като в тях дрехите са допълнение към шапките. Името й се превръща в модна марка, а ревютата с шапки, които прави - нестандартни модни спектакли.

През 1997 г. открива своята “Къща на шапките”, където изработва и продава своите шапки. Който вече е бил при нея в “Къщата на шапките”, трудно ще забрави това преживяване и задължително се връща отново.

През март 2003 г. Академията за мода връчва на Ирина Сардарева първата златна игла в новоучредения раздел за модни аксесоари. От 2005 година почва да се занимава със ръчно плетени дамски облекла и от октомври четири пъти годишно участва в изложения за готово облекло в Париж с новата си марка Peroto.

Ирина Сардарева е член на Българската Занаятчийска Камара. Има двама сина и две внучета.


Авторски права Шапки Ирина Сардарева 2010. Всички права запазени.


Направено от Sofia Web Works, част от Инвест България Груп. Член на Български текстил