Ирина Сардарева Къща на Шапките    

Традицията на уникалните дизайнерски шапки   
Как се създава една шапка Ирина Сардарева
КАК СЕ СЪЗДАВА ЕДНА ШАПКА?

„За да създам една шапка, първо трябва да я сънувам”, казва Ирина Сардарева. Преди да създаде следващия си шедьовър, тя го вижда насън. Обича да експериментира с различни материали в търсене на уникалната форма. Освен традиционните заешки филц и френска копринена слама, Ирина Сардарева използва най-различни материали, които по някакъв начин са я вдъхновили. Телена мрежа, дърво, хартия – нетрадиционни материали, от които създава нови форми и много уникални шапки.

Освен вдъхновение и разнообразни материали, за създаването на една шапка е необходим специален калъп, който придава формата на шапката и определя нейния размер. За всеки отделен вид шапка е необходим отделен калъп.

Ето защо калъпите са скъпи и се правят на много малко места. Те се изработват ръчно от естествено дърво, най-често липа. Някои от калъпите са закупени от стари майстори шапкари, а други са произведени специално за Ирина Сардарева по поръчка от Франция. Цената на един калъп е между 200 и 600 евро. В Къщата на шапките Ирина Сардарева притежава над 200 различни калъпа за шапки.

Някои модели шапки изискват часове ръчен труд, докато им бъде придадена сложната форма. След това бъдещата шапка се изпича на калъпа на температура от 60С от 3 до 6 часа в зависимост от материала. След изпичането шапката се сваля от калъпа, периферията й се обточва и идва ред на поставянето на украса: онези прелестни копринени цветя, пера, дантела, перли и кордели, фин тюл или марабу, които правят шапките толкова неустоими.


Авторски права Шапки Ирина Сардарева 2010. Всички права запазени.


Направено от Sofia Web Works, част от Инвест България Груп. Член на Български текстил